Oficjalny portal Gminy Tuchomie

Urząd Gminy
w Tuchomiu

Menu główne


Narzędzia

Menu lewe

Czy wiesz, że ...
Chocimir z Tuchomia
Według przekazów źródłowych, w średniowieczu Tuchomie stanowiło „stolicę” osobnego terytorium, którego panem (właścicielem) był możny rycerz Chocimir. Żyjący w pierwszej połowie XIV w. Chocimir, w literaturze historycznej zwany też Chocimierzem lub Kazimierzem z Tuchomia, pochodził z możnego, najpotężniejszego na przełomie XIII i XIV w. pomorskiego rodu Święców. Rodzina ta wywodziła się z okolic Słupska w których posiadała wsie Krępa, Lubuń i Kobylnica oraz nieużytki, na których w XIV w. powstało Łosino.

Kalendarz wydarzeń


Powiększ tekst Zmniejsz tekst Powrót Drukuj
Data: 16 wrzesień 2014
Miejsce: Radom
Prowadzony jest nabór osób zainteresowanych udziałem w szkoleniu pn. „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji dochodu rodzin rolniczych (zboża, owoce, mięso, i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej”.

Szkolenie odbędzie się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu w dniach 17-18 września 2014r. Organizatorem szkolenia jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Wyjazd na szkolenie dn. 16.09.2014r. Szkolenie jest bezpłatne. Ilość miejsc ograniczona. Osoby chętne proszę aby zgłosiły się do Urzędu Gminy w Tuchomiu – pok. 11 (tel. 59 821 50 55).

Zakres programowy szkolenia   Czas trwania  szkolenia
  1. Sprzedaż  surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa - marginalna, lokalna i ograniczona (MLO), bezpośrednia - 45min.
  2. Znakowanie produktów żywnościowych – wymagania i obowiązki producenta - 30min.
  3. Proces zatwierdzania i rejestracji działalności związanej z produkcją i wprowadzaniem produktów żywnościowych do obrotu - 4 0min.
  4. Zagrożenia w przetwórstwie żywności - Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne - 45min.
  5. Możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej, dystrybucji i promocji żywności w  ramach  środków UE w latach 2014-2020 - 40min.
  6. Zagadnienia marketingu, reklamy i promocji produktów żywnościowych - 30min.
  7. Charakterystyka surowców i ich dobór do kierunku przerobu. dla wybranych produktów ze  zbóż, owoców, mięsa, mleka - 70min.
  8. Technologie przetwarzania dla wybranych produktów ze zbóż, owoców,  mięsa mleka - 90min.
  9. Techniczne i ekonomiczne aspekty uruchamiania małego zakładu przetwórczego - 30min.
  10. Przykłady rozwiązań technologicznych i zastosowania urządzeń w przetwórstwie zbóż, owoców, mięsa, mleka - 75min
  11. Przetwarzanie  zbóż, owoców, mięsa, mleka. Prezentacja procesów produkcyjnych przemiału zboża na mąkę, tłoczenia soku naturalnego, produkcji sera podpuszczkowego, produkcji wędlin - 4x45min. zajęcia praktyczne

Powrót

Do góry


Stopka

design by fast4net

Zamknij